In Finnish
19.9.2024

Anseendestudie i försäkringssektorn: Folksam, Länsförsäkringar och Hedvig i topp

I en branschstudie av Reputation And Trust Analytics framkommer att endast tre av den svenska försäkringssektorns bolag uppnår ett gott anseende baserat på allmänhetens uppfattning; Folksam i topp, därefter Länsförsäkringar och Hedvig. Marknadens övriga aktörer utmanar från lägre, måttliga nivåer.

Reputation and Trust Analytics undersökte 10 organisationers anseende med totalt 2 675 respondenter. Av de tre bästa organisationerna uppnådde Folksam ett anseendebetyg på 3,61, Länsförsäkringar 3,53 och Hedvig 3,50. Trygg Hansa med betyget 3,49 ligger inom den statistiska felmarginalen från att nå gränsen på 3,50 för gott anseende.

Undersökningsmodellen Reputation&Trust beräknar ett anseendebetyg för varje organisation på en skala från 1 till 5 baserat på åtta underliggande affärsdimensioner som avgör anseendet. I undersökningen utreddes 10 organisationers anseende hos allmänheten. Rankingen baseras på de anseendepoäng som den svenska allmänheten ger organisationerna.

 


Organisation | Reputation

  1. Folksam 3,61
  2. Länsförsäkringar 3,53
  3. Hedvig 3,50
  4. Trygg Hansa 3,49
  5. ICA Försäkring 3,42
  6. Skandia 3,41
  7. Dina Försäkringar 3,37
  8. Gjensidige 3,34
  9. If 3,33
  10. Bliwa 3,20

 

– Bortsett från de tre aktörerna med höst anseende når övriga undersökta organisationer en måttlig nivå. Det är förvånande att endast tre försäkringsbolag når en god nivå, speciellt då det är en bransch som säljer trygghet baserat på förtroende. Vi hade förväntat oss att se fler organisationer med bättre anseende, säger Alexander Widén, rådgivare på Reputation And Trust Analytics.

 

Inget av de undersökta försäkringsbolagen upplevs ha ett dåligt eller mycket dåligt anseende. Dåligt understiger betyg 3,00, medan mycket dåligt understiger 2,50 på skalan.

 

– Att bygga upp en organisations förtroende kräver aktivt och löpande arbete och tar ofta tid. Förtroende måste förtjänas och allmänhetens uppfattning är vanligtvis trögrörlig. Det är därför intressant att branschutmanaren Hedvig, som grundades så sent som 2017, redan har etablerat sig bland bolagen med högst anseende, kommenterar Widén.

 

– Ett svagt anseende och rykte leder till misstro, vilket är särskilt svårt i den här branschen eftersom kunderna måste kunna lita på sitt försäkringsbolag när det verkligen behövs. Anseende är därför en extra viktig tillgång för organisationer i den här branschen, säger Riku Ruokolahti, utvecklingschef för Reputation and Trust Analytics.

 


Reputation&Trust 2024: Branschstudie på den svenska försäkringssektorn. Siffrorna i diagrammet återspeglar allmänhetens syn på branschen som helhet.


 

Försäkringsbranschens anseendebetyg är 3,22, vilket är en måttlig nivå. God nivå uppnås vid 3,50.

Undersökningen visar att branschens finansiella resultat ses som den bäst presterande dimensionen inom anseende. De sämst presterande dimensionerna i försäkringssektorn är Ansvar, Produkter & Tjänster, Dialog och Styrning.

– Försäkringsbolagens tjänster upplevs generellt sett som ganska dyra i förhållande till det värde de ger. Andra dimensioner med relativt låga betyg är ansvar, styrning och dialog. Den upplevda uppfattningen om det ekonomiska resultatet är ganska hög jämfört med de tidigare bedömningarna, sammanfattar Ruokolahti.

 

Så här undersökte vi

Syftet med branschstudien på den svenska försäkringssektorn var att förstå vilka försäkringsbolag som finns bland svenskarna. Undersökningsmaterialet samlades in med en elektronisk enkät mellan 2024-05-10 och 2024-06-03.

Organisationerna har bedömts med hjälp av undersökningsmodellen Reputation&Trust, där en organisations ryktespoäng är genomsnittet av åtta olika dimensioner av ryktet. Dessa är Styrning, Finansiell utveckling, Ledarskap, Innovationer, Dialog, Produkter & Tjänster, Arbetsplats och Ansvar. I undersökningen används en femgradig betygsskala (1–5). 2 675 svenskar deltog i undersökningen. Urvalet viktades så att det var representativt för befolkningen efter kön, ålder och bostadsområde.

 

För mer information kontakta:

Alexander Widen, Senior Advisor, Reputation and Trust Analytics AB
+46 70 471 2332
alexander.widen@reputationandtrust.com

Riku Ruokolahti, Development Director, Reputation and Trust Analytics AB
+358 400 512 200
riku.ruokolahti@reputationandtrust.com

 

Mer information:

Reputation and Trust Analytics hjälper företag och organisationer att mäta, förstå och hantera sitt anseende. Genom vår evidensbaserade och datadrivna metod kan vi visa vilken påverkan anseende har på förtroende och agerande hos intressenter, och hjälpa organisationer att driva sin verksamhet insiktsdrivet i en mer konkurrenskraftig och hållbar riktning. Reputation & Trust Analytics är dotterbolag till finska T-Media, som introducerade undersökningsmodellen 2013. Sedan dess har den använts mer än 2 000 gånger världen över och nyttjas av samtliga universitet i Finland, 22 av Finlands 25 största företag, och många statliga organisationer. I Sverige öppnade Reputation & Trust Analytics sitt lokala kontor januari 2024.