In Finnish
01.10.2024

Anseendestudie i banksektorn: Avanza är fortfarande nummer ett, men utmanarna närmar sig

 

I en anseendestudie av Reputation And Trust Analytics från 2020 var Avanzas anseende överlägset starkast inom banksektorn. Då nåddes nivån 4,09 på en femgradig skala, som nu 2024 har backat till 3,87. Nordnet och SBAB är branschens främste utmanare, båda med anseendenivåer på 3,74, medan Nordea har gjort störst framsteg.

Spännvidden för uppfattningar av professionellt anseende och trovärdighet har totalt sett minskat för banksektorns aktörer. År 2020 noterades Nordea en score på 2,91 på en femgradig skala, medan Avanza toppade med 4,09.

Vid kartläggning 2024 har Avanzas anseende fallit tillbaka till 3,87. Branschens svagaste anseende finner vi idag hos Swedbank på 2,95. Branschens spread var tidigare 1,18 enheter, medan den idag har krympt till 0,92.

Alexander Widen, rådgivare på Reputation and Trust Analytics, noterar att den minskade spreaden är en betydande förändring inom branschen.

— Banksektorns konkurrenssituation har blivit tätare ur ett förtroendeperspektiv. Den breda allmänheten upplever att Avanza har starkast anseende, men Nordnet och SBAB ligger strax bakom. Det är intressant att bankerna som helhet nu är närmre varandra och kan innebära hårdare strid i kampen om marknadsandelar, kommenterar Alexander Widen.

Kartläggningens stora vinnare är Nordea som har gjort de största framstegen sett till anseendeutveckling. Banken har lämnat sista platsen och nått en mer acceptabel nivå – från tidigare 2,91 till 3,19.

 

Utveckling av anseende hos utmanare

SBAB är, vid sidan av Nordnet, främste utmanare till Avanza som banksektorns mest ansedda aktör.

—  I grunden tror jag vårt höga anseende handlar om att vi har en väldigt bra och stark företagskultur. Vi har konkurrenskraftiga bolån, uppskattade sparprodukter och ger omtänksamma råd till våra kunder. Sen är vi ganska offensiva i vår marknadsföring och framgångsrika i nyhetsmedia, det tror jag har bidragit till det fina resultatet, säger Malou Sjörin, chef för Hållbarhet, Marknad och Kommunikation på SBAB.

 

Turbulent i toppen och botten

Avanzas tillbakagång i toppen skulle delvis kunna förklaras av den medieturbulens som uppstod i samband med vinterns vd-byten. Under stormiga förhållanden tvingades Knut Frängsmyr lämna vd-rollen efter bara en vecka på posten, vilket gav upphov till mediala spekulationer om frikostiga avgångsvederlag och dolda ersättningsmodeller.

I kartläggningens botten återfinns Swedbank, vars anseende skadas av den mediala stormen kopplade till svindlerimålet riktat mot förre vd Birgitte Bonnesen. Datainsamlingen för kartläggningen skedde innan den fällande domen, vilket indikerar fortsatta problem för banken med anseendeutveckling och förtroende framåt.

 

Källa: Reputation and Trust Analytics 2024

 

Samhällsekonomisk utveckling påverkar enskilda aktörers anseende

Utvecklingen av bankaktörernas utveckling av anseende styrs delvis även av makroekonomiska faktorer bortom den strategiska hanteringen på organisationsnivå.

— I de senaste årens ekonomiska turbulens tätnar marknaden, inte minst inom en förtroendedriven bransch som banksektorn. Det övergripande branschförtroendet tenderar att falla i kölvattnet av fallande köpkraft hos svenska hushåll medan bankerna rapporteras bibehålla höga marginaler. Det har i förlängningen en påverkan på attityder och köpbeslut hos den svenska allmänheten, kommenterar Alexander Widén.

— Vi vet dessutom att den svenska allmänheten är mycket känslig för skiftningar i anseende. Svenska konsumenter tenderar i högre utsträckning att ge sitt stöd till organisationer med högt anseende än konsumenter i jämförbara länder. På motsvararande sätt är svenska konsumenter mer benägna att straffa företag med svagt anseende. Det återspeglas inom svensk banksektor där anseende och förtroende är nyckelfaktorer för att driva konkurrenskraft, kommenterar Alexander Widén.

 

Så här undersökte vi

Forskningsmålet med studien av banksektorn i Sverige var att undersöka allmänhetens uppfattning om anseende för utvalda finansiella organisationer som verkar i Sverige. Datainsamlingen genomfördes med en online-enkät mellan 2024-05-10 och 2024-06-03.

Organisationerna utvärderades genom analysmodellen Reputation&Trust, där organisationens anseende kartläggs genom åtta dimensioner. Anseendedimensionerna är styrning, finansiell prestation, innovation, dialog, produkter & tjänster, arbetsplats och socialt ansvar.

Totalt deltog 2 675 svenskar i undersökningen. Undersökningens urval riktade sig till svenskar mellan 15 och 65 år, över hela landet. Urvalet är viktat efter kön, ålder och bostadsområde för att representera hela befolkningen.

 

För mer information kontakta:

Alexander Widen, Senior Advisor, Reputation and Trust Analytics AB
+46 70 471 2332
alexander.widen@reputationandtrust.com

Riku Ruokolahti, Development Director, Reputation and Trust Analytics AB
+358 400 512 200
riku.ruokolahti@reputationandtrust.com

 


Mer information:

Reputation and Trust Analytics hjälper företag och organisationer att mäta, förstå och hantera sitt anseende. Genom vår evidensbaserade och datadrivna metod kan vi visa vilken påverkan anseende har på förtroende och agerande hos intressenter, och hjälpa organisationer att driva sin verksamhet insiktsdrivet i en mer konkurrenskraftig och hållbar riktning.

Reputation & Trust Analytics är dotterbolag till finska T-Media, som introducerade undersökningsmodellen 2013. Sedan dess har den använts mer än 2 000 gånger världen över och nyttjas av samtliga universitet i Finland, 22 av Finlands 25 största företag, och många statliga organisationer. I Sverige öppnade Reputation & Trust Analytics sitt lokala kontor januari 2024.